آرتور گایتون Arthur Clifton Guyton

آرتور گایتون Arthur Guyton

آرتور گایتون یکی از مشهورترین فیزیولوژیست های جهان و مولف کتاب درسی فیزیولوژی (که به فیزیولوژی گایتون معروف است) را همه می شناسند. در این مقاله سعی داریم بیشتر با او آشنا شویم؛ تا پایان ما را همراهی کنید.

آرتور گایتون کیست؟

آرتور گایتون (Arthur Clifton Guyton) هشتم سپتامبر 1919 در آمریکا چشم به جهان گشود. او را در جهان بعنوان یکی از فیزیولوژیست های مشهور می شناسند که دلیل این شهرت تالیف کتاب درسی فیزیولوژی که به فیزیولوژی گایتون معروف است، می باشد. کتاب گایتون به عنوان رفرنس درس فیزیولوژی در دانشگاه‌ های سراسر جهان تدریس می ‌شود و یکی از دروس پایه دانشجویان حوزه پزشکی و ورزشی است. که اولین چاپ آن در سال 1956 و آخرین چاپ قبل از مرگ گایتون در سال 2000 به مراجع علمی جهان معرفی شد.

البته پس از مرگ او نیز نسخه های دیگری از این دانشمند به چاپ رسیده که حداقل به 15 زبان زنده دنیا ترجمه شده است که باعث گردید به پرفروش ترین کتاب فیزیولوژی جهان تبدیل شود.

آرتور گایتون در دوران طفولیت خود، از تماشای کار پدرش در کلینیک گایتون، بازی شطرنج و بحث کردن درباره داستان ‌ها با ویلیام فالکنر و ساختن قایق بادبانی لذت می برد. او همچنین سازنده ابزار مکانیکی و الکتریکی بیشماری بود که این کار را در تمام طول زندگی خود ادامه داد. درخشش زود هنگام استعداد او در زمانی که با نمره عالی از دانشگاه می سی سی پی فارغ التحصیل شد، نمایان گردید. سپس او در دانشگاه هاروارد مشغول به تحصیل شد و دوره تحصیلات تکمیلی جراحی خود را در بیمارستان عمومی ماساچوست گذراند.

از ابعاد زندگی شخصی او نیز میتوان نکات حائز اهمیت و الهام بخشی را مشاهده کرد. او که از پدری پزشک و مادری مبلغ دینی متولد شده بود در اوان جوان قصد داشت پا به عرصه پزشکی گذاشته و جراح قلب و عروق شود اما دنیا آنطور که باید با او مهربان نبود. دوره پزشکی او یک بار به علت خدمت در نیروی دریایی در جنگ جهانی دوم و بار دیگر در سال 1946 زمانی که در سال آخر دوره رزیدنی خود بود بدلیل ابتلا به فلج اطفال از ناحیه پا, بازو و شانه ها دچار نارسایی حرکتی، متوقف گردید.

اما این پایان داستان زندگی او نبود؛ همین بیماری جرقه ای بود در ذهن خلاق او که بتواند برای اولین بار صندلی چرخ دار موتوری را برای معلولین حرکتی اختراع کند که این اختراع نیز یکی دیگر از دستاوردهای آرتور گایتون محسوب می‌شود و از طرف ریاست جمهوری کشورش از او بعنوان یک دانشمند ارزشمند تقدیر شد.

فعالیت‌ها و تحقیقات Arthur Guyton

آرتور گایتون پس از شکست بیماری به آکسفورد برگشت و خود را وقف تدریس و تحقیق در دانشکده پزشکی دانشگاه می سی سی پی نمود و در سال 1948 به عنوان مدیر گروه دپارتمان فیزیولوژی منصوب گردید. در سال 1951، وی یکی از ده نفر برگزیده کشور شناخته شد. زمانیکه دانشگاه می سی سی پی، دانشکده پزشکی خود را در سال 1955 به جکسون منتقل نمود وی به سرعت یکی از برنامه‌ های تحقیقاتی بزرگ قلبی-عروقی را گسترش داد. آرتور تا ویرایش هشتم کتاب فیزیولوژی گایتون را به تنهایی نوشت. در این میان از چاپ نهم کتاب، دانشمند دیگری به نام جان هال (John E. Hall) در تالیف این اثر مهم، نقش بسزایی را داشته است.

گایتون همچنین بخاطر آزمایشات خود در دهه 1950 که پیرامون فیزیولوژی برون ده قلبی و رابطه آن با گردش محیطی می باشد فصول مختلفی را به نگارش درآورده است. از فعالیت ‌ها و مشارکت‌ های گایتون، می‌توان به بیش از 600 مقاله و 40 کتاب اشاره کرد. گایتون در ابتدا عمده مطالعاتش را در زمینه عامل افزایش فشار خون بنا نمود و در این راه بسیاری از فرمولها و محاسبات و رفتار مربوط به سیستم گردش خون را کشف کرد.

بدلیل اثرات ناشی از همان دوره بیماری مجبور به ترک فعالیت خود در زمینه جراحی شد و به مطالعات بیشتر در تحقیقات فیزیولوژی پرداخت و بعنوان رئیس دپارتمان فیژیولوژی و بیوفیزیک دانشگاه می سی سی پی منصوب گردید. بعد از بازنشستگی نیز همچنان به تدرس و تحقیقات بعنوان استاد ممتاز پرداخت تا اینکه در 3 آوریل 2003 دار فانی را وداع گفت.

تحقیقات آرتور تقریباً همه زمینه های تنظیم قلب و عروق را در بر گرفت و منجر به بسیاری از مفاهیم اساسی شد که اکنون بخشی جدایی ناپذیر از درک اختلالات قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، نارسایی قلبی و ادم هستند. بحث در مورد تنظیم قلب و عروق بدون درج مفاهیم وی در مورد برون ده قلب و بازگشت وریدی، فشار مایع بینابینی منفی و تنظیم حجم مایعات بافتی و ورم، تنظیم جریان خون بافتی و تنظیم خودکار جریان خون در بدن، ناتریورز فشار کلیوی، دشوار است.

ترجمه های کتاب فیزیولوژی گایتون

منبع: ویکی پدیا

دسته‌بندی نویسندگان
اشتراک گذاری
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

ورود به سایت